7 tipů, jak připravit pravé italské těstoviny

0
1881

Těstoviny jsou jedním z hlavních pilířů italské gastronomie, která patří k celosvětově nejoblíbenějším kuchyním. Uvařit těstoviny jako skutečný Ital ale vyžaduje dodržení určitých pravidel, na které se podíváme v tomto článku.

1.   Použijte dostatečné množství vody

Než těstoviny vložíte do vroucí vody, ujistěte se, že jí máte opravdu dostatek. Platí zde pravidlo, že na každých sto gramů těstovin by měl připadnout jeden litr vody. Dobré je také těstovinám dopřát dostatek prostoru a vařit je ve větším hrnci, aby se rovnoměrně uvařily ze všech stran.

2.   Zapomeňte na olej do vody

Nevěřte fámám, v Itálii rozhodně žádný olej do vody nepřidávají. Olej plave na hladině a s lepením těstovin vám nepomůže, proti tomu můžete bojovat pouze dostatkem vody a častým mícháním. Pokud chcete, můžete přidat pár kapek oleje až po slití vody.

3.   Dostatečně osolená voda

Voda, ve které budete těstoviny vařit, by prý měla být slaná jako moře. To znamená asi jednu polévkovou lžíci na jeden litr vody. Sůl přidávejte až do vroucí vody.

4.   Neustálé míchání

Vařící se těstoviny pravidelně míchejte. To je jediný a nejlepší trik, který potřebujete, aby se vám neslepily. Zapomeňte na olej do vody, nechtějte si ušetřit práci a těstovinám věnujte
trochu pozornosti.

Tip: Pokud chcete ochutnat pravou italskou domácí pastu připravenou rozeným Italem z těch nejlepších surovin, objednejte si je urozvoz těstovin Brno, případně rozvoz těstovin Olomouc. Bez starostí a bez práce, stejně jako na letní přímořské dovolené.

5.   Pečlivě hlídejte čas

Každý druh těstovin má svůj čas vaření. Nespoléhejte se však pouze na informace uvedené na obalu, je třeba poněkud větší soustředění. Těstoviny ochutnávejte a především slejte ještě moment před tím, než budou al dente.

6.   Těstoviny nikdy neproplachujte

Prudká změna teploty těstovinám neprospívá a nutnost propláchnout je studenou vodou je rozšířený mýtus. Kvalitní těstoviny uvařené správným  způsobem se vám k sobě vzájemně nikdy lepit nebudou, naopak na nich ale díky přirozené lepkavosti bude držet omáčka.

7.   Ochutnávejte!

Speciálně u těstovin je průběžné ochutnávání zásadní. Jen tak přivedete své jídlo k naprosté dokonalosti hodné italského šéfkuchaře.